انواع اربابان رجوع دفتر تعيين تعرفه و ارزش
الف – گروه اول را اربابان رجوعي تشكيل ميدهند كه بصورت جدي قصد واردات كالا را نداشته و ميزان اطلاعات آنها از قوانين و مقررات گمركي و صادرات و واردات بسيار اندك و يا صفر بوده و مي خواهند مقرون به صرفه بودن ورود و ترخيص و فروش (استفاده دارد يا ندارد) را بررسي مي نمايند.
ب – دسته دوم را افرادي تشكيل ميدهند كه قصد سفارش كالا به خارج دارند و پروفرم از فروشنده اخذ نموده اند. حسب ارجاع وزارت بازرگاني يا جهت اطمينان بيشتر درخواست تعيين تعرفه وفق تبسره سه ذيل ماده 99 آيين نامه اجرايي قانون امور گمركي را دارند.
ج – دسته سوم افرادي هستند كه كالاي آنها به يكي از گمركات كشور وارد شده و جهت حصول اطمينان ازصحت تعرفه اظهاري و يا تعرفه استنابطي گمركي به اين دفتر مراجعه مي نمايند.
د – دسته چهارم افرادي هستند كه اظهارنامه آنها از طريق گمركات اجرايي و يا اداره كل بازبيني با صدورمطالبه كسر دريافتي به اين دفتر ارجاع شد و در مراحل رسيدگي اسناد، كسب نظريه آزمايشگاه استاندارد يا كميسيونها مي باشد.
ه – دسته پنجم را دانشجويان و اساتيد دانشگاهها تشكيل مي دهند كه درصدد چاپ رساله و يا تحقيق در مورد يك ماده يا دستگاه هستند كه نياز به آمار واردات دارند. لذا جهت تعيين تعرفه كالا از طرف دفتر آمار و خدمات ماشيني به اين واحد هدايت ميشوند.
و – گروه ششم افرادي مي باشند كه جهت اخذ موافقت اصولي و يا ايجاد كارخانه به وزارت صنايع مراجعه مي نمايند و درصدد اطلاع از تعرفه ماشين آلات و تعرفه مواد اوليه آن مي باشند. با عنايت به موارد شش گانه سؤالات مطروحه و جواب آن به شرح زير ميباشد:
حقوق گمركي چيست ؟
حقوق گمركي وجهي است كه ميزان آن به موجب جدول تعرفه گمركي ضميمه اين قانون تعيين و دريافت ميشود.
سود بازرگاني چيست ؟
سود بازرگاني وجهي است كه براساس قانون انحصار تجارت خارجي به موجب تصويبنامه هيئت وزيران برقرار ميگيرد.
هزينه گمركي چيست ؟
هزينه هاي گمركي وجوهي است كه ميزان و شرايط آن باتصويب هيئت وزيران براي تخليه و باربري و بارگيري و خدمات فوق العاده تعيين ميشود.
عوارض گمركي چيست ؟
عوارض دريافتي به وسيله گمرك وجوهي است كه وصول آن طبق مقررات بعهده گمرك واگذار ميشود.
تشريفات گمركي كالاهاي نمايشگاهي
كالاي ما جهت شركت در نمايشگاه بين المللي ... به فرودگاه مهرآباد رسيده است براي حمل و انتقال آن به گمرك نمايشگاهها چكار كنيم؟
به دو طريق مي توان اقدام نمود: يا با مراجعه به گمرك مربوط و توديع تضمين نسبت به انتقال كالا به گمرك نمايشگاههاي اقدام نمود و يا آنكه در مراحل اول به گمرك نمايشگاهها مراجعه و ضمانتنامه را به گمرك نمايشگاه توديع و با اخذ نامه از گمرك نمايشگاهها بعنوان گمرك مهرآباد به طريق ترانزيت داخلي نسبت به بارگيري و حمل كالا به مقصد اين گمرك اقدام نمود.
توديع ضمانتنامه به چه صورت مي باشد ؟ آيا چك هم مورد قبول است ؟
ضمانتنامه را بايستي بصورت سپرده نقدي به حساب گمرك نمايشگاهها و يا ضمانتنامه بانكي بدون قيد و شرط (طبق فرم گمرك) به نفع گمرك نمايشگاهها ارائه نسبت به صدور معرفينامه به گمرك مهرآباد اقدام گردد.
ميزان واخذ ضمانتنامه به چه طريق تعيين ميشود ؟
با توجه به اسناد و مدارك ارائه شده صاحب كالا و بالأخص فاكتور مربوط، براساس 50% ارزش كالا بعلاوه حقوق وعوارض كامل گمركي براساس تعرفه كالا مشخص ميگردد. البته اين ميزان با توجه به نوع كالا و حساسيت آن با تشخيص رئيس گمرك محل تا سه برابر ارزش و حقوق وعوارض ممكن است افزايش يابد.
آيا تعهد سفارتخانه ها به جاي ضمانتنامه بانكي مورد قبول است ؟
بلي ،به شرط آنكه تعهد نامه سفارت از طريق اداره كل تشريفات وزارت امور خارجه و دفتر امور صادرات گمرك ايران به گمرك نمايشگاهها ابلاغ گردد و در آن تعهد نامه به صراحت وكيل يا نماينده سفارت اعم از شخصيت حقيقي يا حقوقي و حدود اختيار آن مشخص گردد.
وقتي كه كالا به گمرك نمايشگاه رسيد آيا مي توان بلافاصله آن را به محل غرفه ها انتقال داد يا تشريفات گمركي ديگري ضرورت دارد؟
پس از وصول كالا به گمرك و صدور قبض انبار ،صاحب كالا يا نماينده قانوني وي به تنظيم و ارائه اظهارنامه واردات موقت اقدام تا پس از ارزيابي محموله و صدورپروانه ورود موقت نسبت به بارگيري وانتقال كالا به محل غرفه ها اقدام گردد.
منبع : گمرک ایران